Varili sme slivkový lekvár a piekli chlebík



Varili sme slivkový lekvár a piekli chlebík

Slivkový lekvár Elbár

8. september 2017 sa na našej Elbe niesol v znamení varenia slivkového lekváru Elbár a pečenia chleba Elbík. Umyté, vykôstkované a pomleté slivky boli nasypané do kotla. Pod ním založili Elbáci oheň, ktorý nesmel byť príliš veľký, aby lekvár neprihorel. Postupne sa do ohňa priložilo 60 kg suchého rôznorodého dreva. V kotli sa varilo 60 kg slivák. Varenie lekváru vyžadovalo 60 „konských“ síl, 600 minút sústavného miešania a 6 ks technologického náradia. Na celý proces varenia starostlivo dohliadal hlavný kuchár – Mgr. Valentín Mikita.

Elbáci pri varení lekváru využívali zariadenie zvané topor, ktoré na prvý pohľad pripomína drevený lis. V spodnej časti prostrednej otáčavej žrde sa nachádza veľká varecha. Za pomoci dlhej páky sa žrďou otáča a tým sa zabezpečuje miešanie lekváru od dna hrnca. Pokiaľ by to bolo robené dlhou varechou priamo, bolo by to veľmi vysiľujúce.

Varenie slivkového lekváru sa vydarilo na výbornú!

Chlebík Elbík

Po prvýkrát si tohto roku vyskúšali Elbáci aj pečenie chlebíka Elbík. Na jeho výrobu potrebovali 1 kilogram hladkej múky, 5 gramov droždia, 1 čajovú lyžičku cukru, 4 čajové lyžičky soli, 3 čajové lyžičky octu, 3 stredne veľké zemiaky v šupke, pol litra vody, pár zrniečok rasce a pár zrniečok slnečnice. Hlavnou kuchárkou, resp. pekárkou bola v tomto prípade pani Ľuba Jankivová. Krásne voňajúce, dozlatista upečené bochníky chleba rozkrájal pán zriaďovateľ, Ing. Emil Blicha. Pohostil nimi každého, kto si túto jedinečnú akciu nenechal ujsť. Chutili vynikajúco.

PaedDr. Erika Petrašková, PhD.

Fotogaléria


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *