Pripomenuli sme si Svetový deň výživy
Dňa 20. októbra 2016 sme si na SŠG ELBA pripomenuli Svetový deň výživy, ktorý každoročne pripadá na 16. októbra. Tento deň si pripomínajú ľudia vo viac ako 150 krajinách vrátane Slovenska. Je to deň, kedy bola založená Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v roku 1945. Jej cieľom je znižovať a zmierňovať chudobu a hlad vo svete. O tom všetkom sa žiaci dozvedeli z krátkej prezentácie a videa.
Keďže u nás, našťastie, ľudia netrpia hladom, zamerali sme sa na zdravú výživu. Nakoľko je zdravá výživa dôležitá aj pre športovcov, pripravili naši žiaci jedlá bohaté hlavne na rôzne druhy ovocia a zeleniny. Všetky triedy sa svedomito pripravili a pred porotu prinášali nielen zdravé, chutné, ale aj pekne vyzerajúce jedlá. Porota, ktorú tvorili – p. riaditeľ M. Nagy, p. zástupca Ľ. Zlatohlavý, p. zástupkyňa SOŠ K. Kováčová a p. učiteľky A. Hocmanová, Z. Šmeralová – jedlá ochutnala a vybrala víťazné jedlo. Tohtoročným víťazom sa stala trieda III. A pod vedením tr. uč. A. Kostelníkovej. Na druhom mieste skončila oktáva a tretie miesto patrilo naším najmladším gymnazistom z triedy príma.
A tu je víťazný recept:
Zdravý svalnatý domáci „pribináčik“ s ovocím
Potrebujeme: 250 g tvarohu (množstvo upravíme podľa počtu záujemcov, my sme dali 3 balenia), smotanu na šľahanie 33 % (zvyčajne na 250 g tvarohu ide jedno balenie smotany na šľahanie), med na osladenie (môžete použiť aj vanilínový alebo trstinový cukor – množstvo si každý upraví podľa svojej chuti) a veeeľa ovocia (výber je na vás).
Okrem toho si pripravíme jednu väčšiu misu, v ktorej všetky suroviny zmiešame dokopy, mixér a ochranné prostriedky (rozumej zásteru – tá sa naozaj osvedčila :-)).
Postup: Do misky si nalejeme smotanu na šľahanie a mixérom ju vyšľaháme dotuha, postupne pridáme med (alebo iné sladidlo) a tvaroh. Zapájame pritom všetky svaly, ktoré na rukách máme, „pribináčik“ je správne pripravený vtedy, keď si vďaka mixovaniu cítime aj tie svaly, o ktorých sme doteraz nevedeli :-). Svaly zapojíme pri príprave ešte raz – pri krájaní ovocia, ktoré si najprv umyjeme. Na dno pohárov alebo iných nádob si poukladáme ovocie a lyžicou pridáme „pribináčik“, postup opakujeme kým sa neminie „pribináčik“ alebo ovocie. Radím veľmi neochutnávať počas prípravy, aby niečo zostalo aj do pohárov 🙂
Ozdobíme podľa chuti, nálady a fantázie, my sme použili granátové jablko, 70 % horkú čokoládu s malinami, piškótky a zvyšok ovocia.
Prajem Vám dobrú chuť.
Viktória Kažiková III. A
Pridaj komentár