Lisovanie hrozna



Lisovanie hrozna

Lisovanie hrozna na Nádvorí úspechov

Jesenná sezóna sa mnohým spája s obľúbeným zberom a lisovaním najrôznejších odrôd sladučkého hrozna. Elbáci vedia, že by rozhodne nemalo chýbať v žiadnom jedálničku. Hrozno totiž obsahuje množstvo vitamínov, predovšetkým C, A, E, K a tiež vitamíny zo skupiny B. Sú veľmi prospešné pre náš organizmus. Okrem vitamínov obsahuje aj minerálne a stopové prvky, najmä vápnik, draslík, fosfor, kremík, meď, mangán, železo, zinok, horčík, selén a magnézium. Hroznové šupky sú výborná vláknina.

Zloženie hrozna tvorí okolo 80% vody a 20% ovocného a hroznového cukru, ktorý je zdravší ako rafinovaný cukor v keksoch a zákuskoch. Uvoľňuje energiu postupne a neukladá ju do zásob vo forme tukov. Pomalé rozkladanie hroznového cukru udržiava pozornosť, zvyšuje fyzickú i psychickú aktivitu, pomáha nám pri únave, strese a vyčerpanosti. Strapec šťavnatého hrozna povzbudí po obede viac ako obvyklá káva. V sychravom a upršanom počasí, typickom pre jesenné dni, je hrozno tou najlepšou energetickou bombou.

Tmavé odrody hrozna sa odporúčajú ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení, pretože čistia cievy a zlepšujú krvný obeh. Okrem výroby vína existujú ďalšie spôsoby, ako hrozno efektívne využiť. Medzi najjednoduchšie spôsoby prípravy lahodného nápoja z jeho bobúľ patrí hroznová šťava, ktorá je veľmi zdravá a chutná zároveň. Vďaka pánovi zriaďovateľovi a tohtoročnej bohatej úrode červeného hrozna sme na Nádvorí úspechov aj my mali možnosť vidieť lisovanie hrozna a pochutnať si na hroznovej šťave. Chutila nám skvele.

Fotogaléria


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *