ELBA Day 2019



ELBA Day 2019

Lekvárovo-chlebíkové hody

Prvý piatok v novom školskom roku sa v našej ELBE konal už tretí ročník zaujímavého varenia a pečenia s názvom „Lekvárovo-chlebíkové hody“. Niesol sa hlavne v udržiavaní regionálnych tradícií. Autorom tejto myšlienky je zriaďovateľ škôl a školských zariadení ELBA, Ing. Emil Blicha.

Lekvárovo-chlebíkové hody si medzi mladými získali veľkú popularitu. Nielen tým, že si môžu zamaškrtiť. V príjemnom prostredí relaxačného altánku si môžu vyskúšať aj varenie s dlhoročným a najosvedčenejším spôsobom prípravy lekváru, ktorý je typický hlavne pre východ Slovenska.

K Elbákom tento rok zavítal aj viceprimátor mesta, JUDr. Vladimír Feľbaba, ktorý neodolal a vyskúšal si techniku varenia so zariadením zvaným topor, pripomínajúcim drevený lis. V spodnej časti prostrednej otáčavej žrde sa nachádza veľká varecha. Za pomoci dlhej páky sa so žrďou otáča a tým sa zabezpečuje miešanie lekváru od dna hrnca. Pokiaľ by to bolo robené dlhou varechou priamo, bolo by to veľmi vysiľujúce. Príprava na slivkový lekvár je dvojdňová. Prvý deň sa slivky odkôstkujú a rozomelú, druhý deň sa od siedmej hodiny ráno začína variť lekvár.

Elba Day bol tento školský rok obohatený aj o športové súťaže. Víťazná trieda získala trofej v podobe lekvárového pohára. Okrem varenia lekváru zaujalo aj pečenie chleba. Vsádzanie bochníkov do pece a správne pečenie zabezpečil Ing. Emil Blicha. Jeho popis presného postupu pečenia nájdete v priloženom videu televízie TV7.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *